Bekçilerimiz!
Düdük sesleriyle bizlere “ Siz rahat uyuyun, biz sizin için sabaha kadar buradayız” mesajı veren, değerli bekçilerimiz!
26 yıldır görmeye hasret kaldığımız bekçilerimiz!
İyi ki tekrar asayişi arttırmak ve bizlere güven vermek için geri döndünüz!
Bilindiği gibi Cumhurbaşkanımızın talimatı ile İçişleri Bakanlığınca alınan bir kararla, geçmişte olduğu gibi yeniden gece bekçiliği sistemine geri dönüş yapıldı.Böylelikle Türkiye genelinde vatandaşların huzurunu sağlayan polis teşkilatı daha da güçlendirilmiş oldu. Genç, aktif ve dinamik gece bekçileri sayesinde yurt genelinde huzur ve asayişin daha fazla sağlanır olduğu 2021 yılında suç oranlarında düşüşler olurken hırsızlıkların ise dikkate değer oranda azaldığı gözlemlendi.
Hal böyleyken bekçilerimize “ Gece Kartalları” unvanı bence çok yakıştı.
Gelgelelim ki göreve başladıklarından bu yana bekçilerin kimlik kontrolü konusundaki yetki karmaşası devam etti. Kamuoyuna yansıyan İzmir Bornova’daki iki genç ve bekçiler arasındaki tartışmaya bir yenisi daha eklendi, Mardin’de ve bir kaç ilde bu gibi konular mahkemeye taşındı. Her mahkemenin de ‘bekçi kimlik soramaz’ kararı üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü yönetmelikte yer alan maddeye dayanarak, kamuoyuna açıklama yaptı ve bu kargaşaya son noktayı koydu. Açıklamaya göre: çarşı ve mahalle bekçilerinin vazifeleri ile ilgili olarak riayet etmeleri gereken hususları gösterir yönetmeliğin 16.maddesindeki ‘Bekçiler, bölgeleri içinde dolaşan şüpheli şahısları takip eder ve hüviyetlerini araştırırlar.’ hükmüne göre çarşı ve mahalle bekçilerinin kimlik sorma yetkileri mevcuttur.” denildi. Bu genelgeye göre, gece kartallarımız kimlik sorma yetkisine sahip.
Ancak diğer yandan polisin kimlik sorma yetkisi Polis Salahiyet ve Vazife Kanunu’nun 4a maddesinin, 8. Fıkrasına dayanmaktadır. Yani bir kanun hükmüne dayanmaktadır. Bekçilerin kimlik sorma yetkisi ise bir kanundan kaynaklanmamaktadır. Bu durumun ilgili yasaya madde eklenerek, konunun netlik kazanması da önem arz ediyor.
Bu minvalde, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın başkanlığında, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun da katıldığı bir toplantı yapıldı. Bekçilerle ile ilgili kanun, 1966 tarihli olduğu için, hem kanunun dili, hem de uygulanması konusunda sıkıntıların yaşanması sebebiyle yeni bir çerçeve kanun çıkarılması gündeme geldi.
Yeni çıkarılacak kanunda, bekçiler yetkilerini kullanırken 'keyfi uygulamaların' ortaya çıkmaması için, özellikle araç durdurma ve kimlik kontrolü konusunda bekçilere 'makul sebep' şartı getiriliyor. Mevcut kanunda bekçilerin belli şartlar gerçekleştiğinde vatandaştan kimlik sorma ve aracını durdurma yetkisi bulunuyor. Ayrıca bekçilerin eğitimleri de içişleri bakanlığı tarafından yapılacak polisler gibi, bekçiler de, psikolojik eğitim alacak, insan hakları eğitimi verilecek ve ihtiyaç duyulduğunda köylerde de bekçi görevlendirilecek.
Kısa sürede çıkması beklenen yasanın, gece kartalları ile ilgili tüm yasal yetki boşluklarını dolduracağına inanıyoruz.
Huzur ve Güvenliğimizin Teminatı Olan Bekçilerimize Başarılar diliyoruz.